tiistai 25. marraskuuta 2014

Kutojatontut

Kutojatontut ovat olleet jo vuosia yksi rakkaimmista joulukoristeistani. Tämän joulun ne viettävät Raahen Wanhan apteekin ikkunassa. Ne ovat osa näyttelyrekvisiittaa nukketalonäyttelyssä, jolle olen antanut nimen Peikkojen joulu 2014. Peikoista, peikkotaloista ja näyttelystä kerron toisessa blogissani, jonka linkki löytyy tämän blogin oikeasta reunasta linkkiluettelosta.


Kutojatontut joulupöydässä

Kutojatontut istuvat koivupölkkyjen päällä tiukasti takamuksistaan kiinni liimattuina.


Tontun teko-ohje:

Taivuta ohuesta askartelupunoksesta (piipunrassista) tontun ranka ilman päätä. Vartalon pituus kaulasta jalkateriin on noin 6 cm. Tee tontulle pitkät jalat ja lyhyt selkä. Kädetkin saavat olla aika lyhyet. Kierrä rangan peitoksi ympäriinsä ohut kerros vanua.

Leikkaa ihon värisistä sukkahousuista pieniä paloja käsien, jalkojen ja vartalon peitoksi. Pingota sukkatrikoo tiukasti vartalon eri osien ympärille käsin ommellen. Saumat kannattaa jättää jalkojen ja käsien sisäpuolelle. Ompele tontulle 4! sormea kumpaankin käteen ja 4 varvasta kumpaankin jalkaterään.

Tee tontulle pää vanupallosta ja sukkatrikoon palasesta. Kiristä sukkatrikoo vanupallon  ympärille ja sido ompelulangalla. Ompele tontulle kasvot  seuraavien kuvien ja ohjeiden mukaisesti. Kasvoja ommellessa vanupallo litistyy "naamariksi". 

Nuken pään tekeminen alkaa vanupallon ja sukkatrikoopalasen sitomisella ja nenän muotoilulla. Sitomiskohta voi jäädä takaraivolle. Nenän ympäri kierretään lanka nuppineulojen takaa. Lopuksi ommellaan muutama pisto nenän läpi.

Silmiksi kiinnitetään pienet helmet kaksinkertaisella langalla. Neula pistetään alaviistosta kohti silmää, pujotetaan helmen läpi ja pistetään alaviistoon. Pistot kiristetään tiukoiksi. Solmuja tehdään takaraivon puolella tiuhaan kasvoja ommellessa.

Suu muotoillaan muutamalla pistolla yksinkertaisella langalla. Tarvittaessa tehdään uusia pistoja päälle. Solmuja kannattaa tehdä takaraivon puolella, jotta pistot eivät pääse löystymään. Vikapistoja ei kannata purkaa. Ne voi jättää uusien pistojen alle. Lopuksi naamariin muotoillaan korvat (jos niitä tarvitaan) nostamalla vanua neulan kärjellä ja ompelemalla muutama pisto. Viimeistelynä kasvoihin voidaan ommella pieniä juonteita, jotta niihin saadaan ilmettä (mikäli ilmettä halutaan).

Naamarin voi ommella kiinni toiseen palloon, jolloin syntyy pyöreä pää. Seuraavaksi ommellaan hiukset ja parta esimerkiksi huovutusvillasta. Tontuilla voidaan käyttää vanuakin partana ja hiuksina. Pää kiinnitetään vartaloon muutamalla pistolla

Nyt tonttu on vaatteita ja meikkiä vaille valmis. Ompele tontulle housut mustasta sukkatrikoosta käyttäen paksumpaa, housuosan kangasta. Ompele yksinkertainen punainen paita samoin paksummasta housuosasta. Vaatteet kannattaa ommella kiinni tontun vartaloon. Ompele samasta punaisesta trikoosta tontulle pipo. Kiinnitä myös pipo ompelemalla.

Tupsuta pumpulipuikolla varovasti poskipunaa nenään ja poskiin. Huuliin voi sipaista aavistuksen punaa esim. rajauskynällä. "Kiinnitä" meikki lopuksi hiuslakalla. Anna lakan kuivua rauhassa.

Kaulahuivikutimen ohje:

Neulo 5 silmukalla ainaoikein neuletta niin pitkästi kuin haluat. Jätä lankaa noin 1 - 2 metrin pätkä kerää varten ennen kuin katkaiset langan. Siirrä silmukat kahdelle coctail-tikulle, joiden toiseen päähän on liimattu helmet. Keri lanka kerälle ja solmi tai ompele tai liimaa se niin, ettei kerä purkaannu.

Viimeistely:

Ompele kudin tontun käsiin huomaamattomasti, taivuttele jalat ja kädet haluamaasi asentoon ja liimaa tonttu alustaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti